Häröns ölkokta musslor
Häröns ölkokta blåmusslor med tomattoast och prästostdipp
4 portioner
1 nät blåmusslor
1 fänkål
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
100 g kryddig korv ( t ex lammchoritzo)
1 lättöl, 33 cl
1 knippe persilja
Koka musslor
Hacka fänkål, schalottenlök och vitlök. Skiva korven i tunna skivor. Fräs grönsaker och korv i en kastrull. Lägg i musslorna. Häll över ölen. Låt koka under lock tills musslorna öppnat sig (ca 4 min). Dra ifrån plattan. Hacka persilja och blanda ner musslorna. De musslor som inte öppnat sig skall kasseras.
Prästostdipp
100 g prästost, riven
2 dl Philadelphiaost eller annan färskost
Riv prästost, blanda med Philadephiaost, mixa slät med stavmixer.
Tomattoast
6 skivor surdegsbröd
1/2 dl kallpressad rapsolja
1/2 kg tomater i olika färger
3 salladslökar
1 msk honung flytande
1 citron
salt och peppar
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg brödskivorna på en plåt. Ringla över rapsolja, krydda med salt och peppar. Rosta i ugnen ca 5 minuter. Skär tomater i fina bitar, blanda med strimlad salladslök, honung, citronsaft, salt och peppar. Lägg tomatröran på de rostade brödskivorna. Servera med blåmusslorna i djupa tallrikar med tomattoast och prästostdipp som goda tillbehör.
Härön inspirerar
Många av de recept vi bjuder på är starkt förknippade med vår kust, och ibland speciella orter, i detta fall Härön.
Denna ö väster om Tjörn och söder om Mollösund möter ett friskt, mäktigt västerhav och har stor dragningskraft på många - här finns ett fint kulturlandskap och naturreservat med vandringsstigar och en genuin, skyddad bohusbebyggelse i Kyrkesund på insidan av ön.
"Den äldsta kända bosättningen på Härön är från slutet av 1500-talet och finns på den norra delen av ön. Kombinationen av bördig jord och närhet till havet var skälet till att man valde att bosätta sig i Kvarnvik och vid Går'n.
När sillperioderna kom ökade befolkningen och bebyggelsen växte fram på östsidan, längs sundet mot Tjörn.
Klicka för större karta |
Kulturlandskap och naturreservat
De bördiga markerna centralt på Härön omges av kala hällmarker som givit lä från västanvinden. Ute i Änga har det ålderdomliga sättet att bruka jorden inneburit att en unik flora skapats och bevarats.
Ett flertal fridlysta växter, bl. a. majnycklar, växer längs åkerrenarna och på ängarna. För att värna om det unika kulturlandskapet blev Härön naturreservat vid årsskiftet 1998-99..."
Mer om Härön.
Mer om Härön.