Är en mussla bara en mussla?
För många smakar en kall öl bättre på resa än samma typ av öl hemma i en vardagssituation.
Detta gäller naturligtvis också för tillredd mat, och inte minst skaldjur som ju är så intimt förknippade med västerhavet, men också med klippor, möten, äventyr, båtliv och bad, och ibland också ett Bohuslän klätt i vinterskrud.
Alla känner inte till det, men de flesta skaldjur är faktiskt lite extra delikata under den kalla årstiden då de också är mer fullmatade.
Som Sveriges största leverantör av ekologiskt odlade musslor utgör vi också en inofficiell del av upplevelseindustrin och besöksnäringen.
Vid sidan av primära smaksensationer och rikt näringsinnehåll fylls musslan i lyckliga fall också av andra värden och intryck, ungefär som den där kalla ölen som smakar lite mer på en resa i en ny spännande miljö.
Hälleviksstrands kyrka här ovan är en fantasifull blandning av stildrag från stavkyrkoornamentik, gotik, barock och jugend.
Den ligger på västra Orust längst in i en vik och kan vara en representant för det Bohuslän som ligger en aning vid sidan av och kan överraska, som inte är typiskt västkustskt, men som med sin särprägel också vill vara med och höja smakupplevelsen på lokalt odlade delikatesser.
Musslor och stavkyrka hör självklart inte ihop, de kan till och med se ut som varandras motsatser, men intressant arkitektur, vind från sydväst, linjespel, färg, rymd, syre och historia kan ändå fördjupa din upplevelse av smak.
Förra månadens läckra recept med musslor och bacon hade inte blivit till om inte någon vågat tänja på en gräns och tänkt i nya banor.
Om du inte besökt Tavlebords Honungsgård har du också där ett tips, eller Restaurang Bryggvingen på Lyr som ligger i en liten skreva i väst, och där köket tillreder våra musslor.
Mat, dryck, möten, dialog, upplevelser, rörelse och smak hör ihop, och är i varierande grad oskiljaktiga.
Inte många vet att Västkustens störst bokskog ligger alldeles nära våra odlingar med Blåmusslor, det kan låta som ren kuriosa, men ett besök i denna vackra bokskog med djupa raviner, friska dofter och en lång kulturhistoria kan vara med och ge extra krydda till din nästa musselmåltid - om du vill.
<< Startsida