29 juli 2013

Musslor med bacon


Det franska köket var tidigt med att hitta spännande blandningar från den marina världen och bondens produkter på land.

Det här behöver du för 8 personer:

1 paket tärnat bacon

3 st tomater

0,5 kruka oregano

5 st salladslökar

2 nät musslor

1 vitlöksklyfta

2 schalottenlökar

2 msk rapsolja

3 dl vitt vin

4 dl creme fraiche

salt och svartpeppar

GÖR SÅ HÄR

1. Stek baconet knaprigt och låt det rinna av på hushållspaper. Skär tomaterna i halvor, gröp ur kärnhusen och skär dem sedan i mindre delar. Plocka oreganon och strimla salladslöken.

2. "Rensa" musslorna.

3. Finhacka vitlök och schalottenlök. Fräs löken i rapsolja. Häll på vin och hälften av oreganon. Häll i musslorna. Sätt på locket och låt koka tills musslorna öppnat sig.

4. Sila buljongen och häll tillbaka den i kastrullen.Tillsätt creme fraiche och låt koka ihop ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

5. Lägg tillbaka musslorna och låt dem bli varma. Strössla bacon, tomater, oregano och lök över musslorna och servera tillsammans med ett ljust surdegsbröd.

Ett nät väl isade blåmusslor från fiskdisken är en bra utgångspunkt för en god och sällsynt näringsrik måltid - alspånsrökta, halstrade, vinkokta, fänkålsfrästa, gratinerade, ängkokta, grillade eller friterade - inspireras av vår receptsamling här.

Scanfjord är Sveriges största leverantör av odlade musslor. Scanfjord var också först i Sverige med ekologiska, KRAV-märkta musslor.