31 jan. 2013

Våra musslor segrade i Matverk

Den 24 januari i Nyköping avgjordes tävlingen Matverk 2013, Sveriges största produktutvecklingstävling. 

Av 200 nya produkter från hela landet gick 21 produkter vidare till riksfinalen.

Som vinnare stod de ekologiska, vinkokta musslorna i smart förpackning från skaldjursmetropolen Bohuslän.


Vinnaren får 75 000 kronor, tvåan 50 000 kronor och trean 25 000 kronor som ekonomiskt bidrag för att lansera och föra ut respektive produkt på marknaden. 

Av Menigo fick varje vinnare även en råvarukorg fylld med godsaker.

Finalen ägde rum under Gastronomiskt Forum, ett forum för fri dialog över yrkesgränserna.

Totalt samlades 140 människor för att diskutera svensk gastronomi och hur kan vi bredda, föryngra och förnya oss.


Matlaget bakom de vinkokta musslorna tycker att vi bör äta mer musslor i Sverige - så som är självklart ute i Europa.

De odlade blåmusslorna från fisk- och skaldjursmetropolen Bohuslän är kokta i vin och grönsaker. 

Produkten följer trenden med färdigmat som gör att alla kan äta vällagade musslor på ett enkelt sätt. 

Musslorna är tillagade och pastöriserade direkt i en vakuumförpackning enligt en svensk uppfinning kallad MicVac. 




Rätten är lika delikat ända upp till 30 dagar i kyl!

Motiveringar till förstapriset

Guld: Vinkokta musslor (Bohuslän)

”En tydligt regional råvara som med hjälp av modern teknik och stort kunnande förädlats till en produkt som smakar gott och doftar ljuvligt. Med en intelligent och smart förpackning så blir produkten tillgänglig för många. En klockren produkt som har bra förutsättningar att bli en riktig Matverksklassiker.

Skapad av: Mats Swensson, Björn Zetterberg och Anders Granhed




Vinnarna av Matverk 2013 var glada över guldsegern
- Jätteroligt! Det här är en bekräftelse på att vi lyckats vidareförädla musslorna, som vi tycker är världens bästa råvaror, till en produkt för framtiden, säger Björn Zetterberg, som arbetat med skaldjur i 30 år.


Scanfjord är Sveriges största leverantör av odlade musslor. Scanfjord var också först i Sverige med ekologiska, KRAV-märkta musslor.