18 mars 2013

Asiatisk musselgrytaMusslornas smak räcker hela vägen och en del vill därför ha de tillagade så enkelt som möjligt.

Men det är spännande att variera med lite hetare recept också. Här med inspiration från orienten - citrongräs, kokosmjölk, currypasta, lime, koriander...

Asiatisk musselgryta - riktigt smakrik med matchande dofter

4 portioner - ca 15 minuter

1 nät blåmusslor

1 gul lök

2 stora vitlöksklyftor

50 g färsk ingefära

4 stjälkar citrongräs

matolja

1,5–2 msk röd currypasta

4 dl kokosmjölk

2 dl grädde

2 dl vatten

saft från 1 stor lime

1,5–2 msk fisksås

1/2 kruka koriander

5 stjälkar vårlök

1 liten gurka

Lägg musslorna i en stor bunke och skölj dem noga under rinnande kallt vatten i ca 5 minuter. Skrapa därefter bort det ”skägg” som ibland sitter längs med kanterna, det går enklast med en vass skalkniv. Ta bort musslor som är trasiga.

Strimla löken. Hacka vitlök fint. Krossa citrongräset med knivskaftet för att locka ut smakerna och dela därefter på stjälkarna en gång.

Dessa kommer bara kokas med i grytan, inte ätas, och det är därför bättre att ha kvar dem i grova bitar så att man lätt kan plocka ut dem.

Skala ingefäran och hacka den fint.

Hetta upp en stor kastrull med olja och fräs lök och vitlök tills löken är mjuk. Tillsätt citrongräs, ingefära och currypasta och låt detta fräsa med en kort stund på hög värme. Sila av musslorna och lägg ner dem i grytan. Fräs allt på hög värme i ett par minuter och slå sedan på kokosmjölk, grädde och vatten och koka upp. 

Lägg på ett lock och låt koka i ca 5–10 minuter. Tillsätt limesaft och fisksås och smaka av med salt. Hacka gurka och vårlök fint och blanda med grovhackad koriander. Toppa grytan med detta och servera genast. Vill du göra rätten matigare kan du servera med antingen jasminris eller gott bröd.