14 juni 2013

Alperna möter Skagerrak


I många musselrecept ingår vitt vin, sällan nämns något särskilt märke, vitt vin blir då lite vanvördigt reducerat till någon form av syrlig buljong. 

Det där kan vi vara uppmärksamma på, för visst påverkar också vinvalet i matlagningen smaken.

Samtidigt - vi köper sällan ett särskilt vin för matlagningen, vi tar den skvätt som finns kvar från gårdagen - då är det naturligt det vinet som får gälla - men det kan ju också vara en riktig höjdare.

Idag tipsar vi om ett utmärkt vin att dricka till, som känns framställt för just musselrätter, det handlar om österikiska Domäne Wachau Riesling från 2012.

Smaken är torr, ungdomlig, frisk med inslag av mineral, persika, honungsmelon och örter.

Wachau ligger längs floden Donau, cirka sex mil nordväst om Wien. 

Druvorna till detta vin kommer till största delen från vingårdar belägna runt byarna Weissenkirchen, Dürstein och Loiben. En liten del druvor kommer från vingårdar på sydsidan av Donau.

Skagerraks marina vidder möter högalpina sluttningar längs Donau.

Wachau kostar 79:- och numret är 4318


Ett nät väl isade blåmusslor från fiskdisken är en bra utgångspunkt för en god och sällsynt näringsrik måltid - alspånsrökta, halstrade, vinkokta, fänkålsfrästa, gratinerade, ängkokta, grillade eller friterade - inspireras av vår receptsamling här.

Scanfjord är Sveriges största leverantör av odlade musslor. Scanfjord var också först i Sverige med ekologiska, KRAV-märkta musslor.