18 aug. 2015

Musslor, dijon och dill

För 3-4 portioner, 15 minuter

Skaldjur och dill är ju klassiskt, det här är ett lite annorlunda sätt att para ihop dem.

1 dl grovhackad dill + extra

olivolja

3 schalottenlökar, tunt skivade

4 vitlöksklyftor, tunt skivade

3 dl vitt vin

1 1/2 msk dijonsenap

2 kg musslor, skrubbade

3 msk smör

salt

nymalen svartpeppar

bröd

Hetta upp olivolja i en stor kastrull. Tillsätt schalottenlök och vitlök, och fräs tills den mjuknat utan att ta färg, cirka fem minuter. Tillsätt vin och senap och koka upp.

Sänk värmen och låt koka ihop. Häll i musslorna, sätt på lock och sjud tills musslorna öppnat sig, cirka 10-12 minuter. Fiska upp dem med en hålslev och fördela i små skålar. Kasta de musslor som inte har öppnats.

Tillsätt smör i kokspadet och rör om tills det har smält. Rör ned dill och smaka av med salt och peppar. Skeda vätskan över musslorna och toppa med extra dill.

Servera med bröd att suga upp vätskan med.
Dijonsenap är ljus, innehåller inget eller mycket lite socker och ibland vitt vin. Till skillnad från svensk senap görs dijonsenapen på senapsfrö från svartsenap (Brassica nigra).

På 1600-talet var Dijon i Frankrike centrum för senapstillverkningen och 1776 startade Grey & Poupon sin kända fabrik. Dijon står fortfarande för 90% av Frankrikes senapstillverkning.

Dijonsenap tillverkas inte bara i Frankrike utan även i Sverige. En liknande typ är Fransk senap.
Scanfjord är Sveriges största leverantör av odlade musslor. Scanfjord var också först i Sverige med ekologiska, KRAV-märkta musslor.