8 maj 2015

Myllymäkis mumsiga mackor



Tommy Myllymäki är en hyllad kock med många utmärkelser, även internationellt. 

Det är inspirerande när prisade kockar gör det avskalat enkla, och visar på att aptitlighet och stor smak inte är detsamma som komplexitet och timmar av förberedelse.

Här presenterar Tommy i Nyhetsmorgon ett enkelt men gott recept på mumsiga mackor som blir till en hel måltid.


Ingredienser

AIOLI

2  äggulor
2 dl  matolja
2 dl  olivolja
2 tsk  citronsaft
1-2 klyftor  vitlök

BLÅMUSSLOR

1 kg  musslor
2 dl  vitt vin
1  schalottenlök, skivad

'SERVERING

 surdegsbröd
 örter
 citron, skalet

Gör så här

Aioli

Vispa ihop äggulor med vitlök och citron tillsätt oljan droppvis till en tjock majonnäs, smaka av med salt.

Musslor

Koka upp vin och lök, tillsätt musslor och koka under lock tills musslorna öppnat sig.

Servering

Plocka ur musslorna ur skalet och lägg på rostat surdegsbröd med aioli och örter samt lite rivet citronskal.