30 juni 2012

Fänkolsfrästa musslor


"Att fräsa musslor i en panna gör att deras smak koncentreras än mer och fungerar särskilt bra ihop med färska kryddor.
Många grönsaker passar också bra ihop med musslor, men om jag bara får välja en så är nog fänkål godast.
Dess lakritstoner har något extra som ger denna rätt en fantastisk och elegant smakförhöjning."

Stefan Eriksson, Årets Kock 2005

Fänkolsfrästa musslor

Till 2-3 personer
Tid 20 minuter

Du behöver:

1 kg odlade musslor
2 vitlöksklyftor
1 msk fänkålsfrön
1/2 fänkål
3 msk citronsaft
1 tomat hackad i tärningar
Blandade örter, ex körvel, persilja, dill och basilika
Havssalt
Nymalen svartpeppar
Olivolja

Gör så här:

Skölj musslorna och plocka bort de som är öppna eller trasiga. Skala och skär vitlök, fänkål och tomater i små tärningar.

Hacka alla örter. Fräs vitlök, fänkål och fänkålsfrön i olivolja utan att de tar färg. Tillsätt blåmusslor, lägg på lock och fräs på hög värme medan du skakar pannan då och då.

När musslorna öppnat sig, tillsätt saft av pressad citron och den tärnade tomaten. Smaka av med salt och peppar. Ringla över olivolja, klipp över örterna och servera genast med ett gott bröd till.