31 maj 2012

Gratinerade musslor

Tillagning i ugn kan ge en särskild dimension till många rätter.

Musslor är så klart inget undantag, det anade du säkert.

Musslor har mycket smak i sig och är därför tacksamma att tillaga på alla möjliga upptänkliga sätt.

Denna gång koncentrerar vi oss på ugnen.

Förutom särskilda smaksensationer ger gratineringen och ungsbakningen ofta en fastare konsistens, en mer intensiv smak, en koncentrerad bouquet och i bästa fall också en aning skorpa.

Gratinerade musslor med örtsmör - en enkelt tillagad förrätt

Det här behöver du:

1 kg odlade musslor

Någon deciliter vatten

75 g rumsvarmt smör

1 vitlöksklyfta

1 tsk sambal oelek

1 st lime (rivet skal)

2 msk hackad färsk timjan

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 275 grader. Borsta och skölj musslorna. Kasta trasiga musslor och de som inte stänger sig när man knackar på skalet.

2. Lägg musslorna i en stor kastrull med vatten i botten. Låt koka under lock ca 5 minuter. Ta loss musslorna och lägg dem i ena skalhalvan på ett ugnssäkert fat.

3. Blanda ihop kryddsmöret och klicka det på musslorna. Gratinera i övre delen av ugnen 3-5 minuter.

Voila!

Scanfjord är Sveriges största leverantör av odlade musslor. Scanfjord var också först i Sverige med ekologiska, KRAV-märkta musslor.