29 feb. 2012

Musslor inspirerar

Tidigare har vi uppmärksammat musslornas utökade roll som inspirationskälla inom exempelvis design, konst, litteratur och foto, du kan läsa mer här.

I sammanhanget skulle även mode kunna nämnas, flera designers använder musslan i smycken och halsband, men också direkt i kreationer, som här nedan.

Maria Nordström visade nyligen sin musselinspiration på Mercedes-Benz
fashion week i Stockholm, axelklaffar av musselskal, så självklart


Vid sidan av musslans organiska form, inspirerar också färgskalan

Postens Frimärken

Kust, hav och båtar är ett återkommande tema på svenska frimärken. Efterfrågat av både samlarkunder och användare. I många fall har frimärkena haft en turistprofil men häromåret valdes inriktningen näringsverksamhet som bedrivs året runt på Västkusten.


Samhällena bygger sin försörjning delvis på småskaligt fiske som inte har negativa effekter på miljön. Metoderna har sedan 1980-talet utvecklats av fiskarna själva.

– En av dem är Alf Gustafsson från Fjällbacka som på det ena frimärket i blocket ses på däcket till sin båt när han vinschar upp dagens skörd av havskräftor.

Gustafsson ägnar sig åt hållbart fiske och använder sig av metoder som är skonsamma både mot kräftbeståndet och havsbottnen, säger Barbro Sjöberg, projektledare vid Posten Frimärken.

– Det andra frimärket visar musslor från en musselodling. Musslorna odlas på band som ynglen klibbar fast vid. Inne i musselklungan till vänster på frimärket finns ett sådant band.

Frimärksblockets marginal runt märkena visar hur man tillvaratar vågkraften i havet utanför Lysekil.

– Här byggs världens största vågkraftpark med hundratals 8-10 meter höga kassuner som förankras i havsbottnen och leder energin vidare från de flottar man ser som guppar uppe på vågorna, säger Barbro Sjöberg.

Här är ytterligare ett exempel på musslans betydelse i världen, frimärket är från Tunisien

Avslutningsvis får tumlaren också vara med, dels för att frimärket har så friska havsnyanser,
men också för att tumlaren så tydligt markerar i vilka vatten vi rör oss