29 aug. 2014

Heta musslor & Linguine

En enkel skaldjursrätt som gjord för att bjuda extra goda vänner på.
4 portioner, 30 min

1 kg blåmusslor

olivolja

3 vitlöksklyftor, tunt skivade

1 tsk chiliflakes

2-3 sardellfiléer

400 g linguine eller spaghetti

12-15 små romanticatomater, halverade

1 knippa bladpersilja, hackad

flingsalt

nymalen svartpeppar

Borsta musslorna och dra bort "skägget".

Sätt på pastavattnet.

Hetta upp en rejäl skvätt olivolja i en annan kastrull på medelvärme. Tillsätt vitlök, chili och sardellerna. Akta så att vitlöken inte bränns. Lägg i tomaterna och krossa dem lätt med en träslev.

Koka pastan enligt instruktionerna på paketet, men se till att den har tuggmotståndet kvar. Häll under tiden ner musslorna i kastrullen med tomater. Skaka om och sätt på lock. Låt ånga tills musslorna öppnat sig. Det tar bara ett par minuter. Kasta alla exemplar som fortfarande är stängda.

Spara en mugg av pastavattnet. Låt pastan rinna av, häll sedan tillbaka den i kastrullen och häll över över pastavattnet från muggen och musslorna med tomatsåsen. Rör om ordentligt och låt det bli varmt.

Strö över persilja, ringla över extra olivolja, smaka av med salt och peppar. Servera genast, gärna med en bit bröd att suga upp det härliga spadet med.

Scanfjord är Sveriges största leverantör av odlade musslor. Scanfjord var också först i Sverige med ekologiska, KRAV-märkta musslor.