30 juni 2014

Följ med på blåmusselexpedition

Klocktornet erbjuder arrangemang med starka skärgårdsupplevelser.

"I samarbete med Scanfjord - som en av de främsta blåmusselodlarna i Sverige, bjuder Klocktornet på en helt unik upplevelse...

Det finns mycket intressant att berätta, se, uppleva och smaka när det kommer till blåmusslor. 

Förutom musslans betydelse för havsmiljön så är odlingstekniken och sättet att skörda ett eget kapitel. 

Det här är havets eget jordbruk där det krävts omfattande förberedelser och arbete innan man slutligen kan skörda denna enkla men kanske godaste av alla skaldjur.


Tillsammans beger vi oss ut på en riktig blåmusselexpedition.

Du kommer att få en helt ny bild av dessa fantastiska skaldjur.

Under ca 3 timmar tar vi oss ut och tittar på olika odlingar där blåmusslan nått olika stadier och där vi slutligen skördar av lagom nog att tillreda en riktigt god Moules naturelle.

Vi går efter det iland, gör upp en eld och ångkokar sedan vår fångst i bohuslänskt havsvatten.

När du och några kamrater inte längre kan hålla emot - kontakta Klocktornet här.


Klocktornets musselexpeditioner har också fasta avgångar under sommarsäsongen. Vi utgår från både Slussen på Orust och från Lyckorna i Ljungskile flera dagar i veckan. 

Du erbjuds att följa med på något som är få förunnat och ännu färre provat på, det är dags att ta sig ut till musselodlingarna ute i fjorden och skörda pinfärska blåmusslor som sedan kommer att anrättas i Klocktornet så förbered dig på en musselfest.

Väl tillbaka på klocktornet så tillagas läckerheterna direkt i pannan med fräsande olja, vit och gul lök, vitt vin och färsk bladpersilja. 

Vi bryter färskt bröd och doppar i aioli och den läckra musselgrytan. 

Så om sanningen ska fram, så är det få förunnat att få prova denna till synes enkla anrättning med de fantastiska smakupplevelser som den nyfångade blåmusslan ger.

Klocktornets site hittar du här.


För dig som inte deltar i en musselexpedition så är ett nät väl isade blåmusslor från fiskdisken en bra utgångspunkt för en god och sällsynt näringsrik måltid - alspånsrökta, halstrade, vinkokta, fänkålsfrästa, gratinerade, ängkokta, grillade eller friterade - inspireras av vår receptsamling här.

Scanfjord är Sveriges största leverantör av odlade musslor. Scanfjord var också först i Sverige med ekologiska, KRAV-märkta musslor.