2 mars 2014

EM för kockar


Tävlingen avgörs den 7-8 maj i Stockholm och heter Bocuse d´ Or Europe 2014.

Det här är matlagning på absolut högsta nivå.

20-talet europeiska länder deltar och de bästa får sedan göra upp i kock VM i Lyon 2015.

Detta är ett enastående tillfälle att visa upp Sverige, vårt gastronomiska arv och vår natur för tävlandeländerna och deras delegationer.


De tävlande ska tillaga en fiskrätt och en kötträtt, huvudråvarorna är svenska. Musslorna levereras stolt av Scanfjord i Mollösund.

Det är här i de näringrika vattnen kring Orust som de odlade blåmusslorna utvecklas och får sin fina karaktär.

Scanfjord skördade 1700 ton musslor under 2013 och har 15-talet anställda. Anders Granhed som är både ägare och musselodlare kommer att göra sitt allra bästa för att kockarna ska bli nöjda med råvaran.

På Västsvenska turistrådet är man också nöjd. De allra finaste råvarorna från Västerhavet är väldigt starka profilprodukter för Bohuslän.

Press och media från många länder kommer till tävlingen och kommer att bjudas in till alla de platser där råvarorna blir till och förädlas.

Tävlingen avgörs på Stockholmsmässan, men kan också följas på storbildsskärmar i Kungsträdgården.


Paul Bocuse, född i Collonges-au-Mont-d'Or nära Lyon, är en fransk kock.

Bocuse anses vara en av 1900-talets främsta kockar och var en av de första kockarna att bli en offentlig person. Han har även lärt upp många framgångsrika kockar, däribland Eckart Witzigmann som blev den första tysken att få tre Michelinstjärnor, som betyder "exceptionellt bra kök, värt en egen resa".

Det inofficiella världsmästerskapet i matlagning, Bocuse d'Or är uppkallat efter honom.


Ett nät väl isade blåmusslor från fiskdisken är en bra utgångspunkt för en god och sällsynt näringsrik måltid - alspånsrökta, halstrade, vinkokta, fänkålsfrästa, gratinerade, ängkokta, grillade eller friterade - inspireras av vår receptsamling här.