28 dec. 2015

Flamberade nyårsmusslor


Flamberade chilimusslor är riktigt delikat. Här är ett läckert recept för nyårsfestligheterna med många spännande aromer.


4 portioner

Ingredienser

1 kg odlade blåmusslor

1 hackad lök

1 tärnad röd paprika

1 msk sambal oleak eller färsk chilli efter smak

1 msk matolja

1 dl torrt vitt vin

En skvätt Jack Daniels, eller annan smakrik whiskey/bourbon

Vårt val är smakrikt, fruktigt med fatkaraktär, inslag av torkade aprikoser, nötter, smörkola, apelsin och vanilj.


Tillagning

Fräs ihop lök, paprika, musslor och sambal.

Häll på vinet och koka ned vätskan till en fjärdedel.

Hetta upp en ungsfast form, lägg i musslorna, ställ fram på bordet.

Häll på en skvätt Jack Daniels och bränn av.

Kom ihåg att formen och musslorna måste vara heta, annars brinner de inte - tänk också på att lågorna tillfälligt kan flamma upp - du ska ha högt i tak eller gå utomhus. Se upp med lampor, köksfläktar, hår och kläder!

Servera med vitt ugnsrostat bröd, gärna med en aning vitlökssmör.

Gott Nytt År!




Scanfjord är Sveriges största leverantör av odlade musslor. Scanfjord var också först i Sverige med ekologiska, KRAV-märkta musslor.