31 okt. 2011

Moules stripes

Moules frites är en klassisk maträtt med ångkokta musslor och friterad potatis. Den passar både som förrätt eller huvudrätt. Moules frites är en nordfransk eller belgisk motsvarighet till den engelska rätten fish and chips.

I detta recept rostar vi istället stripsen i ugnen och saltar lätt.

Ofta serveras rätten med tillbehör i separata skålar, där musslorna gör sig bra i ett svart kärl. Musslorna kan ångkokas i lag med exempelvis vin eller öl, lök och kryddor.
Vanliga tillbehör är bröd, majonnäs/aioli och salt.

Ingredienser 4 portioner

2 kg blåmusslor
2 st schalottenlökar, finhackade
1 knippe timjan
1 flaska belgiskt trappistöl*
2 msk smör
800 g pommes strips

Aioli:
3 st äggulor
1 msk senap
2 st vitlöksklyftor
1 msk vitvinsvinäger
1 dl olivolja
3 dl majsolja
salt
peppar
persilja

Rosta stripsen i ugn, sprid ut dem i ett tunt lager på plåt med bakplåtspapper. Skala och hacka löken. Fräs den i smör i en stor panna och lägg i musslor, timjan och häll i öl. Koka under lock tills alla musslor är öppnade. Släng de som inte öppnat sig. Salt behövs oftast inte.

*Trappistöl är öl bryggt av trappistmunkar i Belgien och Nederländerna. Trappistöl är inte en egen kategori av öl, utan betyder bara att de bryggts inom ett kloster av munkar tillhörande trappistorden. I International Trappist Association, bildad 1997, ingår även det tyska klostret Mariawald.

Ölen är överjästa, mycket smakrika och har en alkoholhalt mellan 6 och drygt 11 volymprocent. Kännetecknande är den stora mängden malt av både korn och vete som gör att ölen får en hög stamvörtstyrka och stor fyllighet. Den höga stamvörtstyrkan ger tillsammans med alkoholen en generös maltighet och sötma. En del märken är även smaksatta med kryddor, örter, pomerans eller mörkt råsocker.

Av de belgiska sorterna är Chimay den mest kommersialiserade och vanligaste, medan på andra sidan skalan ligger Westvleteren som bryggs helt utan vinstintresse (förtjänsten ska bara betala munkarnas verksamhet i klostret).