24 aug. 2010

Musslor är också kultur


Musslan är framförallt näringsrik och delikat, men den har också en unikt vacker form och färg. Sådana egenskaper som kan förhöja smakupplevelsen ytterligare.

Inte konstigt då att musslor också är intressanta i konsten - målare, designers, författare och keramiker som inspirerats av musslan är många.

Även inom fotokonsten är musslan ett spännande motiv, dels på helt egna meriter, men också för att "biotopen" havsvatten skapar intressanta visuella ljuseffekter. Komplexa förutsättningar som gör ett foto oefterhärmligt.

Den över 500 miljoner år gamla musslan finns över hela världen, det innebär att de flesta människor vid och nära vatten, nu och historiskt har och har haft ett förhållande till musslan både som riktigt näringsrik föda och estetisk upplevelse.

I Gryning över Kalahari ger Lasse Berg en ljus bild av evolutionen, och skaldjurens betydelse för vår utveckling till tänkande och kommunicerande primater.


Mussel-gatherers, ett motiv fångat vid ebb av den italienske målaren Eugene de Blaas

"Gryning över Kalahari är den fantastiska berättelsen om hur en liten grupp Homo sapiens, kanske 10-20000 individer som levde i Afrika för 150000 år sedan, spred sig över hela jordklotet. Och förändrade det för all framtid..."